which kind of person are you

13 Nov

Sanguine (element: AIR, quality: HOT, MOIST) person is generally light hearted, fun loving, a people person, loves to entertain, spontaneous and confident. However they can be arrogant, cocky and indulgent. He/She can be day-dreamy and off-task to the point of not accomplishing anything and can be impulsive, possibly acting on whims in an unpredictable fashion. This also describes the manic phase of a bipolar disorder. Also, the humour of Sanguine is usually treated with leeches.

Choleric (element: FIRE, quality: HOT, DRY) persons have a lot of ambition, energy, and passion, and try to instill it in others. They can dominate people of other temperaments, especially phlegmatic types. Many great charismatic military and political figures were cholerics. On the negative side, they are easily angered or bad-tempered.

Melancholic (element: EARTH, quality: COLD, DRY) is the personality of a person who was a thoughtful ponderer had a melancholic disposition. Often very kind and considerate, melancholics can be highly creative – as in poetry and art – but also can become overly pre-occupied with the tragedy and cruelty in the world, thus becoming depressed. A melancholic is also often a perfectionist, being very particular about what they want and how they want it in some cases. This often results in being unsatisfied with one’s own artistic or creative works and always pointing out to themselves what could and should be improved.

A phlegmatic (element:  WATER, quality: COLD, MOIST) persons are calm and unemotional. Also generally self-content and kind, their shy personality can often inhibit enthusiasm in others and make themselves lazy and resistant to change. They are very consistent, relaxed, rational, curious, and observant, making them good administrators and diplomats. Like the sanguine personality, the phlegmatic has many friends. However the phlegmatic is more reliable and compassionate; these characteristics typically make the phlegmatic a more dependable friend.

Elements of The Personalities

Elements of The Personalities By Ariestotle

source: wikipedia

read also here and here

Sometimes we don’t have to take it seriously. Here’s the joke about it:

Can you match the personality with the picture?

And this is what Shakespeare thinks of the persons who have the definite personality:

Shakespeare's Drawing

Shakespeare's Drawing

===o0o===

post ini saya buat karena teringat akan materi kuliah psikologi industri, saat itu mahasiswa mata kuliah tersebut disuruh mengisi sebuah tes untuk mengetahui tipe kepribadian masing-masing, dan kemudian mengomentari (menganalisis) apakah tes kepribadian tersebut akurat atau tidak. saya sudah lupa apakah hasil tes saya, dan saya juga sudah lupa apa komentar saya terhadap hasil tes tersebut.

hanya saja saat itu saja jadi teringat pada perkataan 2 orang teman saya. mereka dengan amat sangat yakin menjawab MELANKOLIS saat saya tanya menurut mereka apa tipe kepribadian saya.

cath> teman saya dari jurusan yang sama namun universitas yang berbeda ini bilang “gw sih karena lo bilang lo baca beberapa kali buku Laskar Pelangi dan Sang Pemimpi lo pasti nangis nad” (baca di post: sang pemimpi: jangan berhenti bermimpi yaa). hahh… saya kira kenapa *gila hebat banget teman saya ini padahal baru kenal beberapa bulan*. ternyata eh ternyata.. karena aib memalukan yang tanpa sengaja saya ceritakan itu. berarti valid tidak yaa pendapat teman saya ini?

HEHE

ina>  “klw gw sih baca dari blog lo nad“. Singkat. Padat.

hmm… blog saya? webpage yang anda baca ini berarti.. apakah anda juga berpikiran seperti itu?


**aduh..berarti saya cold n dry dong? apa cobaa artinya?? hahha

morale: know yourself. just be you. and do good

4 Responses to “which kind of person are you”

  1. ira March 12, 2009 at 1:01 am #

    huehehehhe
    kebanyakan orang kan melankolis nad.hihi
    dan gw jelas sudah melankolis. oya tapi, seinget gw sih setiap orang itu gabungan dari 2 tipe kepribadian..nah gw udah pasti melankolis,satunya lagi apa yaa..

    lo kayaknya sii melankolis koleris nad..
    hee

    • ladysherry May 20, 2009 at 11:23 pm #

      definitely melankolis koleris yaa gw
      iraa… melankolis sanguinis.. kompleks abis tuh ra lw🙂 hehe

  2. prils March 12, 2009 at 1:27 am #

    gw kayanya setuju ma ira, lo melankolis koleris… hoho
    gw si phlegmatic ya? terus? apa ya…

    • ladysherry May 20, 2009 at 11:28 pm #

      plegmatis koleris prils… bener ga?🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: