What We Can Learn From Cartoons

10 Mar

I know I’m already twenty-something, but that doesn’t mean I have to leave my habit to read manga, to watch anime, to enjoy cartoons, right? :) My younger sister who doesn’t like any kind of cartoons would never understand that we could really learn alot from cartoons. Believe me.

We could learn about japan alot from Detective Conan. Could you believe I learned about Narita International Airport from it? We could learn about classical music from Nodame Cantabile and Piano No Mori. Rachmaninoff, Chopin, beat me. We could learn about medical things from Say Hell to Black Jack, the one that led me watching tons of hollywood serial tv about lifes in the hospital.

We could learn about working environment from Dilbert. I’ve been reading it since I was still in school from Kompas Newspaper, not understand any of the jokes, until now, the time for me to enter the real life. We could learn about campus life from PhD Comics. I’m not a graduate student, but I could enjoy most of the strips because it turns out all campus life is almost the same. :)

*
What do we have when there’s no entertainment left at home? Our television, I guess. Don’t expect too much from local programs. I rather choose to watch Upin & Ipin than to watch any of those unimaginably nonsense sinetron. We could learn too many life lessons and wisdoms without being bored by it. And the most inspirational cartoons for me by far? SpongeBob SquarePants!

I remember how I used to dislike SpongeBob when I was still in junior high school and grunted whenever it was aired on television. It just didn’t make any sense to me. A living sponge which talks like human and lives under the sea? Those citizens of Bikini Bottom also have rainy days, again, under the sea, and all normal things like us who normally live above the sea. No way.

Don’t blame me if Stephen Hillenburg meant to create SpongeBob as a sea sponge instead of a kitchen sponge.

But by time, I learned that the living sponge isn’t the kitchen sponge we use to wash the dishes, but the sea sponge that indeed is a living creature, thanks to senior high school biology! And hey, all cartoons are not making any of our senses, that’s the beauty of them. That’s why they’re cartoons. :)

Or perhaps, I didn’t like to watch SpongeBob in the past because I didn’t really understand the jokes, hence I saw it weird. And whoever says SpongeBob SquarePants is something for kids to watch, I tell you what, it’s not. Whoever says mangas are something for kids to read, I tell you what, they’re not. They’re actually made for adults in a cute way, so kids (and people who don’t know) will disguise it as kids’ consumable goods.

Did you know that as a character, SpongeBob was born on July 14th, 1986? :D

*

What’s better than serving up smiles?
(SpongeBob Squarepants)

26 Responses to “What We Can Learn From Cartoons”

  1. praspraspras March 10, 2011 at 4:47 pm #

    hwa..
    some cartoons bring some bad things now
    contoh aja sinchan
    tapi spongebob nya kamu juga,
    si Sponge, workaholic yang gak masuk akal, terlalu baik dan terlalu lugu, ngajarin anak berpikir berkelakuan baik sampe rela di injek injek orang
    si Pattrick, huaa, bodo nya gak ketulungan
    mr Crab, pikirannya duit mulu
    si Squid, [apatis] kalo kata orang
    sebenernya, apapun itu, tetep mesti seleksi dulu. karena, gak semua bawa manfaat, ya kan?

    but overall, i loved them too, whether they are bad or good. yang penting kan tontonan, :)

    • nadiafriza March 10, 2011 at 5:09 pm #

      congraats! finally you made it as the first commentator. ;)
      but dont ever dare to write “Pertamax, Gan!” in any of my blog pages. :p

      yeah, crayon sinchan is definitely not for children although the main character is a kindergarten kiddo.

      • Ansen March 10, 2011 at 9:14 pm #

        wah, bahasa dewa nih, gabung disni yuk

  2. 'Ne March 10, 2011 at 7:24 pm #

    komennya pake bahasa indonesia aja ya, secara bahasa inggrisku masih kalah sama Donald Bebek :lol:

    sangat tidak setuju kalo komik dan kartun itu hanya untuk anak-anak, bener kata kamu banyak banget palajaran yg bisa di ambil dari komik, contohnya Conan, aku suka banget. Trus komik2 jepang yang serial cantik juga banyak pelajaran sejarahnya lho. aku jadi tahu sejarah perancis, dll dari komik. Jaman kuliah kalo lagi musim ujian pasti tiap hari baca komik sebelum belajar hehe..

    dan sekali lagi benar kalo dilihat dan dipikir kartun2 dan komik2 itu belum tentu anak2 pada mudeng hehe.. perasaan emang konsumsi kita2 deh :mrgreen:

    sampai sekaran aku tetep cinta komik :-D

  3. Ifan Jayadi March 10, 2011 at 7:41 pm #

    Iya, dari kartun kita dapat mengambil banyak pelajaran. Terutama karakter mereka yang polos dan apa adanya karena memang banyak disetting untuk anak2

  4. Goda-Gado March 10, 2011 at 8:06 pm #

    kalao kartun ala Tom n Jerry tuh gimana?? some people said that film itu penuh kekerasan….
    Hmm,,, waddaya think?

    • nadiafriza March 10, 2011 at 8:44 pm #

      Tom n Jerry itu tontonan jaman kita masih anak2 banget deh ya. :D

      adegan kekerasan karna tema yg diangkat humor slapstick, khas amrik. saya ga terlalu suka nontoninnya dulu, apalagi sekarang. mending milih doraemon kemana2 hehe..

      kalau boleh sotoy2an, saya rasa adegan kekerasan di kartun kecil korelasinya dengan peningkatan agresivitas anak kecil dibanding adegan kekerasan di film2 manusia. cmiiw :)

  5. didta7 March 10, 2011 at 10:03 pm #

    woah we have the same hobbies XD *poke*

  6. yoriyuliandra March 10, 2011 at 10:04 pm #

    - I also love watching anime and cartoons, but not reading comics.
    – *kinda speechless about the sinetron
    – upin&ipin starts to be boring
    – I didn’t really like SpongeBob until then I tried to watch it seriously and finally found the jokes was working. Ya, overall, we should learn from anything

    Anyway… SpongeBob was born when I was exactly 1 year old. And we both have the same birthday :mrgreen:

  7. arman March 11, 2011 at 9:06 am #

    i like cartoon!! :)

  8. sibair March 11, 2011 at 9:48 am #

    film kartoon paling bagus itu george si monyet.. karena di film itu gak ada kekerasan… cocok bgt buat anak kecil.. :D

  9. sky March 11, 2011 at 1:08 pm #

    cartoon teach me about laugh….

    and….capitalism :D

  10. orange float March 11, 2011 at 1:13 pm #

    I love cartoon movie too sista, no matter how much my age. I just love it ….. :)

  11. simple-learning March 11, 2011 at 1:19 pm #

    hmm.. good point about cartoon :)

  12. TUKANG CoLoNG March 11, 2011 at 3:52 pm #

    beberapa kartun (khususnya jepang) malah sebaliknya, anak-anak harus ditemani untuk menikmatinya. ada adegan2 sadis atau “super” yang kadang secara ga langsung dipraktekan di dunia nyata.. :D

  13. ocky March 12, 2011 at 9:29 pm #

    tetep diriku paling suka doraemon heheh kalau nonton spongebob suka gemes/pusing sendiri gitu sama tingkah begonya hahaha

  14. Ina March 12, 2011 at 11:05 pm #

    Pertama-tama, gue suka banget sama header baru blog lo. Yellow taxi, so New York, like one of the places that I have to visit someday. Kalo kata Sara Bareilles, New York : “That’s where dreamers should go”.

    Buat gue, kartun, layaknya semua ciptaan di dunia ini. Si pembuat punya maksud dan tujuan masing-masing. Idealisme masing-masing. dan penonton punya kebebasan penuh untuk menginterpretasikan. Kalo mau diliat bagus-bagusnya, ya positif. Kalo mau diliat jelek-jeleknya, ya negatif. Hehe.

    • nadiafriza March 22, 2011 at 11:05 pm #

      tengkyu inaa :) gw suka tuh lagunya yang Vegas hehe

      jawaban lo wise banget deh ;)

  15. Triunt March 12, 2011 at 11:27 pm #

    Hentai Cartoon is too worst to read by people under 17. :)

  16. lukisanlangit March 13, 2011 at 12:40 am #

    I agree,

    People around us think that anime and cartoons are only for kids. unfortunately, most of cartoons and anime that circulated in Indonesia does not even deserve to be consumed by children. Many tv programs that show inappropriate for children when most kids would use their time to watch TV -_-” seems that there is nothing good to be consumed for Indonesian children.

    Parents have to more pay attention to what kids watch!

  17. Miftahgeek March 14, 2011 at 4:08 pm #

    Dilbert ama PhD comic tuh yang paling asyik buat gw, ampe sekarang masih jadi subcription di Google Reader. btw doyan komik juga toh mba :p

  18. maminx March 14, 2011 at 11:02 pm #

    Nad, punten gak nyambung komen nya nih. CUman mo bilang, mohon di terima award dari saya ya, disini.

    makasih banyak loh kalau mau nerima awardnya. makasih :)

  19. adizone23 March 14, 2011 at 11:44 pm #

    film kartun favourite : UP

    sampai sekarang gak bosan nontonnya berulang kali
    banyak banget pelajaran yang dapat diambil tentang kesetiaan, kesederhanaan, dan friensdhip

    btw, saya gak begitu suka sama serial Sponge Bob, tapi kalo versi filmnnya saya suka. hehe

  20. febriy March 16, 2011 at 2:27 am #

    I love manga until I die…… hha
    how genius that mangaka creating such incredible story, but why such anime like that should be banned in our country….. please play it on the middle of the night!!!! :))
    hmmm… but anyway I still not too enthusiast with Mr. SpongeBOB, American cartoon isn’t really good I think, and not until it filmed in a 3D or something like that….. hheh

  21. ImUmPh March 16, 2011 at 7:01 am #

    Ga suka nonton SpongeBob… Ga suka manga juga,tapi sekarang lagi ikutan komunitas komik… wkekekekek XD
    Emang banyak pelajaran yg dapat diambil dari kartun.
    Kartun yang saya suka Doraemon sama Tom and Jerry.

    Apa kabar? :D

  22. Nur Ali Muchtar November 5, 2011 at 2:32 pm #

    ohh… i’m sorry nadia. i just want to talk to you: i don’t like to watch cartoons or read a manga. i prefer to watch news or reading a novel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 111 other followers

%d bloggers like this: